INSPIRATIEWEEK OP CURAÇAO: OPGROEIEN IN VERBINDING

Vanwege de huidige situatie rondom covid-19 wordt deze week verplaatst naar januari/februari 2023. Graag tot dan!

 

TRAININGEN EN WORKSHOPS

Voor ouders, professionals, kinderen en pubers.

Een groep enthousiaste, gemotiveerde professionals uit Nederland heeft in samenwerking met Mishane Arendell op Curaçao een inspiratieweek samengesteld. Wij komen graag onze kennis en kunde delen!

WORKSHOP PROGRAMMA ZATERDAG

Op zaterdag 5 februari starten wij de week met diverse korte workshops. Deze zijn toegankelijk voor iedereen die interesse heeft.

WEEKPROGRAMMA

Van maandag 7 t/m vrijdag 11 februari bieden we diverse trainingen en workshops aan voor diverse doelgroepen.

TOELICHTING TRAININGEN/WORKSHOPS

1. Training SOS kinderen en emoties (Susan van Asten)

In jouw werk heb je te maken met veel verschillende kinderen en ouders. De combinatie van gedrag en onderliggende problematiek zorgt regelmatig voor heftige emoties. Inzicht in emoties en er op een effectieve manier op reageren, maakt het verschil. Deze training biedt concrete tips en handvatten waarmee je jouw vaardigheden ontwikkelt in het coachen/begeleiden van kinderen in het op een gezonde manier omgaan met emoties. Geschikt voor iedere professional die op welke manier dan ook met kinderen en/of ouders werkt. We maken hierbij veel gebruik van visuele middelen en metaforen die zorgen dat je de informatie op heldere wijze kunt overbrengen en aanreiken. Je ontvangt een reader met daarin alle theorie en vele werkmaterialen als download. De training bestaat uit 2 middagen en daarna nog 2x een online bijeenkomst die we samen afspreken. Totaal 12 uur.

2. Workshop Baby- en kindergebaren op de groep (Sanne van Mulligen)

Tijdens deze workshop krijg je informatie over wat babygebaren nu precies zijn en hoe je deze gebaren kunt gebruiken in de dagelijkse gang van zaken. We laten veel voorbeelden zien en oefenen gebaren aan de hand van een dagschema uit de kinderopvang. Daarnaast krijgen de deelnemers tips hoe ze deze gebaren kunnen toepassen bij dagelijkse bezigheden zoals liedjes zingen, voorlezen, eten/drinken en verschonen.

3. Workshop (Beweeg)oefeningen voor hooggevoelige kinderen (Lea Hendriks)

Een praktische workshop van 3 uur waarin Lea je laat kennismaken met verschillende oefeningen en beweegoefeningen die zij al jaren gebruikt in haar praktijk bij hooggevoelige kinderen. Hoe leer je een kind opkomen voor zichzelf middels oefeningen? Met welke oefening geef je een kind zelfvertrouwen? Dit ga je ontdekken en ervaren in deze workshop, zodat je ze zelf kunt toepassen.


4. Training Mindset, motivatie en leren leren (Wietske Siffels)

Vanaf het moment dat een kind op de kleuterschool zit wordt het geacht te leren. Maar dat leren gaat niet vanzelf. Om tot leren te komen zal een kind plezier moeten hebben, open moeten staat voor nieuwe dingen en vooruit durven gaan.
Als begeleider en leerkracht heb je de mooie taak om een omgeving te scheppen waarin plezier, uitdaging en veiligheid voorop staat. 
In deze training kijken we hoe je de mindset van jezelf en leerlingen kan beïnvloeden, waardoor er motivatie ontstaat en de leerling op een veilige en doelmatige manier tot leren komt.

5. Workshop Baby- en kindergebaren in het gezin (Sanne van Mulligen)

Tijdens deze workshop krijg je informatie over wat baby- en kindergebaren precies zijn en wat het belang hiervan is. Waarom zou ik mijn (horende) kind, baby- en kindergebaren leren. Baby- en kindergebaren wil zeggen; het ondersteunen van gesproken taal door middel van gebaren. Op deze manier geef jij je kind een middel in handen om zich te uiten. Hierdoor zullen frustraties zowel bij de baby/kind als ouder/opvoeder minder vaak voorkomen.

6. Workshop Hooggevoeligheid bij volwassenen (Lea Hendriks)

Wil jij meer weten over hooggevoeligheid voor jezelf als volwassene? Dan is deze workshop van 1 ½ uur iets voor jou. Tijdens deze workshop vertelt Lea je wat hooggevoeligheid is en deelt ze enkele feiten hierover met jou. De voordelen van het hooggevoelig zijn worden belicht. Maar ook de uitdagingen die het met zich mee kan brengen. Daarnaast legt Lea je uit hoe de diepere verwerking van alle prikkels bij hooggevoelige personen gaat.

7. Training Rust en verbinding op de groep (Sanne van Mulligen)

Ben je leerkracht op een school voor speciaal of regulier basisonderwijs? Werk je in de kinderopvang, bij een bso of peuterspeelzaal en wil je rust, ontspanning en verbinding in jouw groep? Binnen de training rust en verbinding op de groep staat Happy Kids Massage centraal, dit is een vorm van kindermassage die over de kleding heen gegeven wordt, in de meeste gevallen op de rug en in groepen of klassikaal geven kinderen het aan elkaar. 

8. Workshop Help, hoe ga ik met mijn emoties om? (Renske Gerritse)

De puberteit is voor jongeren een onstuimige periode. Door alle snelle veranderingen in lichaam en geest is het een turbulente tijd. Het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor rede, relativering en het bijsturen van gedrag is rond deze periode nog volop in ontwikkeling. Emoties spelen in deze fase van de ontwikkeling een belangrijke rol, welke regelmatig wordt onderschat. Om pubers hierin te ondersteunen heeft Kr8 Coaching een workshop ontwikkeld voor pubers. De jongeren leren tijdens de workshop op actieve, pratische en doelgerichte wijze de functies van de verschillende basisemoties. Daarnaast gaan ze emoties herkennen bij zichzelf en elkaar en leren ze benoemen van hun emoties. Tijdens de workshop worden theorie en actieve werkvormen met elkaar afgewisseld.

9. Workshop Pubers en emoties (Renske Gerritse)

Tijdens deze workshop neemt Renske je mee in de wereld van de emoties van een puber.
Er wordt stil gestaan bij de ontwikkeling van het puberbrein, gierende hormonen en risicogedrag in relatie tot de emotie-ontwikkeling. In ongeveer 3 uur bespreekt Renske graag met jullie enkele door jullie ingebrachte praktijkvoorbeelden. Na afloop van de workshop beschik je over praktische tips en opdrachten om samen met pubers aan de slag te gaan.

10. Workshop Rust en verbinding in het gezin (Sanne van Mulligen)

Als ouder is het je heel wat waard dat je kinderen lekker in hun vel zitten. Dat ze zich op een ontspannen manier kunnen ontwikkelen en dat jij voldoende kennis, vaardigheden en materiaal tot je beschikking hebt om hen daarbij te ondersteunen. Met deze workshop kun je dit realiseren. Tijdens deze avond krijg je informatie over hoe de methode van Happy kids massage werkt. Wat is aanraken? Wat doet het? En hoe kan dat? Daarnaast gaan we verschillende werkvormen bekijken en uitproberen. Zo ervaar je zelf wat zachte, respectvolle, gewenste aanraking met je doet en heb je direct materiaal waarmee je zelf aan de slag kunt.

11. Workshop Hooggevoelig & Strong-willed, een bijzonder evenwicht (Wietske Siffels)

Stel je voor… Je kind weet heel goed wat het wil, precies hoe hij het wil en wanneer hij het wil. Tegelijkertijd is je kind ontzettend gevoelig voor bijvoorbeeld spanningen en heeft ‘ie een zachte, lieve kant die schrikt als er een (klein) conflict ontstaat. Je kind wil eigenlijk het liefst alles helemaal goed wil doen, voor iedereen en altijd. Het zijn kinderen met mooie eigenschappen, een levendige fantasie en een eerlijkheid die confronterend kan zijn voor hun omgeving. Het is daarnaast niet ongebruikelijk dat ze als ‘lastig’ ervaren worden of ‘slecht opgevoed’. En dat voelen ze maar al te goed aan. Tijdens deze workshop laat ik zien welke behoeftes Hooggevoelig & Strong-willed kinderen hebben en hoe je daar als ouder op af kan stemmen.


12. Train de trainer SOS hooggevoelige kinderen en emoties (Fanny Möhlmann)

In deze train de trainer krijg je een compleet workshopprogramma over gedragen om de workshop ‘SOS hooggevoelige kinderen en emoties’ voor ouders te verzorgen. Deze train de trainer kun je volgen ná de training van SOS kinderen en emoties van maandag en dinsdag. Omdat het brein van een hoogsensitief kind anders werkt, werken ook emoties anders. Ouders merken vaak dat ‘standaard’ adviezen niet werken voor hun kind en zijn daardoor erg zoekende naar wat wél helpt. Met deze workshop ben jij deze ouders tot steun. Je geeft heldere en duidelijke  informatie over wat hoogsensitiviteit inhoudt én je legt daarbij uit hoe dit doorwerkt bij emoties. Je biedt ouders praktische tips die ze meteen toe kunnen passen. In deze train de trainer krijg je het programma toegelicht en ga je de workshop zelf ervaren, zodat je daarna in staat bent om zelf deze waardevolle workshop te verzorgen. Na afloop word je als SOS aanbieder op de website vermeld. P.S. de voorbereidende training van SOS kinderen en emoties is ook eventueel vooraf of achteraf geheel online te volgen.

13. Training Relax! Stralend jezelf (Christel Lubse)

Welbevinden is de basis van alles. Zit een kind lekker in zijn vel dan zal het tot ontwikkeling, uiten, leren komen. Het zal genieten en plezier maken, veerkrachtig zijn en makkelijker om kunnen gaan met zijn emoties en vol zelfvertrouwen in zijn schoenen staan. Hoe zorgen we er als professionals in ons werk in de basis voor dat de kinderen waarmee we werken lekker in hun vel zitten? En wat als ze niet lekker in hun vel zitten? In deze inspiratietraining krijg je een toolbox vol inspiratie, tips, achtergrondinformatie en oefeningen om kinderen vanuit ontspanningstools vanuit 6 verschillende stappen (gekoppeld aan de 6 kenmerken van welbevinden) een boost te geven op sociaal-emotioneel vlak.


14. Workshop Emoties bij jongeren met een lichtverstandelijke beperking (Renske Gerritse)

Emoties zijn soms best lastig, zeker voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. In deze workshop van 3 uur, krijg je inspiratie en concrete tips om jongeren met een licht verstandelijke beperking te ondersteunen in hun emotie-ontwikkeling.

15. Training Hooggevoelige kinderen (Lea Hendriks)

Een training van 4 uur waarin je hooggevoelig zijn ontdekt. Er is aandacht voor introverte en extraverte hooggevoelige kinderen. Kort komt ADHD – ASS – HB in relatie tot hooggevoeligheid aan de orde. We gaan in op het gebruiken van een vragenlijst om de kenmerken van hooggevoelige kinderen helder te krijgen. Je krijgt een ervaringsverhaal te zien en horen van een hooggevoelig kind. Ook is er ruimte om de twee methodieken Otto en het Buitengewoon Mezelf Spel te bekijken en kort mee te leren werken. De hele middag geeft Lea praktische tips en oefeningen die je meteen de volgende dag in kunt zetten.

16. Workshop SOS hooggevoelige kinderen en emoties (Fanny Möhlmann)

Kinderen moeten nog leren omgaan met emoties en het is onze taak als opvoeder ze daarbij te helpen en ondersteunen. Omdat het bij hooggevoelige kinderen weer net even iets anders werkt, vraagt dit ook om andere vaardigheden van jou als opvoeder. Maar hoe doe je dat dan? Je hooggevoelige kind ondersteunen bij het omgaan en uiten van zijn emoties? In de 4-delige workshop krijg je uitleg over hooggevoeligheid en je krijgt diverse handvatten aangereikt om jouw hooggevoelige kind optimaal te kunnen ondersteunen bij zijn of haar emoties. Deze avond verzorgt Fanny het eerste deel van deze. Daarin komt het volgende aan bod: Wat is hooggevoeligheid, welke emoties er zijn, wat hun functie is en waarom ze belangrijk zijn, wat je kind hierin te leren heeft, prikkelverwerking, 2 typen hooggevoeligheid en de rol van zintuigen hierbij. Indien gewenst kun je op een later moment de andere 3 delen online volgen.

17. Workshop Tips voor leerkrachten met hooggevoelige kinderen in de klas (Lea Hendriks)

Ben jij op zoek naar praktische tips en tools voor de begeleiding van hooggevoelige kinderen in je klas? Dan is deze workshop van 1 ½ uur iets voor jou! Lea deelt met je waarop je kunt letten bij de inrichting van het lokaal, waar hooggevoelige kinderen tegenaan lopen in de klas en geeft je andere eye-openers wat school betreft. Verder heeft Leak een heleboel boekentips en praktische oefeningen voor je.

18. Workshop Communiceren met pubers (Wietske Siffels)

Pubers zijn nog ruwe diamanten in hun communicatie. Daarop reageren leidt vaak tot conflict. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat pubers de gevolgen van hun gedrag nog moeilijk kunnen overzien. Dat moeten ze nog leren. De ouders zijn hiervoor de aangewezen persoon. Door middel van deze workshop met het weerbaarheidsspel, leren pubers en hun ouders meer over oorzaak en gevolg en krijgen ze meer gedragsopties en inzicht in hun eigen gedrag. Op een speelse wijze kunnen ze overzien en oefenen met wat er allemaal mogelijk is. Er wordt geoefend met verschillende levensgebieden die belangrijk zijn voor deze leeftijdsfase.

19. Training Boekgesprekjes met … (Christel Lubse)

In deze training leer je hoe je prentenboeken inzet om bewustwording en ontwikkeling te creëren om welbevinden bij kinderen te vergroten. De onderliggende boodschap in een prentenboek zorgt voor kinderen voor herkenbaarheid en maakt het onderwerp beeldend. Er is voor iedereen herkenning en ieder kind haalt de boodschap eruit die passend is bij hem of haar. Het voorlezen is een prachtige start om daar vervolgens met elkaar het gesprek over aan te gaan. Nieuwsgierig hoe het werkt? Met Boekgesprekjes met heb jij een speelse methodiek in handen waarmee je laagdrempelig het gesprek kunt aangaan met kinderen van 0-12 jaar over thema’s gericht op de sociaal emotionele ontwikkeling.

AANMELDEN

Via de buttons hieronder kun je je aanmelden voor de training/workshop van jouw keuze.

Bij een aantal kun je je direct aanmelden, bij anderen kom je op hun website. Neem daarbij contact op met de betreffende professional via de contactgegevens.

Aanmelden voor een of meer workshops op zaterdag loopt via Mishane Arendell, allbookedupcuracao@gmail.com of +5999 5116 991.

PROGRAMMA VOOR SCHOLEN

1. Help, hoe ga ik met mijn emoties om?

Tijdens 2 lesuren gaan de leerlingen aan de slag met emoties. Theorie en actieve werkvormen worden met elkaar afgewisseld. Klik hier voor meer info.

MOGELIJKHEDEN GASTLESSEN/WORKSHOPS

Wij zijn beschikbaar voor gastlessen, zowel in het basis- als voortgezet als beroepsonderwijs. Heeft u interesse in een van de genoemde onderwerpen. Neem gerust contact met de betreffende professional op. U vindt onze contactgegevens via de links in de diverse trainingen en workshops of mail naar info@sos-kinderenenemoties.nl.