Peuters, die schattige kleine wezentjes vol energie en emoties, kunnen soms verrassend heftige driftbuien hebben. In dit blog deelt een peuterjuf haar ervaring met een peuter die regelmatig driftbuien heeft, en hoe zij en haar team een doeltreffende aanpak hebben ontwikkeld.

de uitdaging van driftbuien

Op de peutergroep waar de juf werkt, komt een kindje dat vooral bij het afscheid nemen van zijn ouders regelmatig te maken heeft met driftbuien. Dit kan een emotionele rollercoaster zijn voor zowel het kind als de ouders, die natuurlijk het beste willen voor hun kleintje.

de aanpak van de peuterjuf

Wanneer het kindje arriveert, zorgt de juf ervoor dat er een groot zitkussen klaarligt. Het kind mag hierop plaatsnemen met zijn knuffel en speentje. Dit blijkt een effectieve manier te zijn om de peuter tot rust te laten komen. De peuterjuf blijft in de buurt gedurende deze tijd, waardoor het kind een gevoel van veiligheid ervaart.

de kracht van het zitkussen

Kinderen met taalachterstand ervaren vaak frustraties bij het communiceren, wat stress kan Het zitkussen fungeert als een rustgevende zone waar het kindje zich kan terugtrekken en zijn emoties kan laten zakken. De peuterjuf benadrukt dat het niet alleen gaat om fysieke rust, maar ook om de emotionele ondersteuning die ze biedt door in de buurt te blijven en beschikbaar te zijn.

samen lezen en spelen

Na de periode op het zitkussen, nodigt de juf de peuter uit om samen een boekje te lezen. Dit creëert een ontspannen overgang naar het speelmoment. Soms blijft het kindje nog even op schoot zitten, wat een extra knus moment van verbinding biedt.

achterliggende gevoeligheden begrijpen

De peuterjuf benadrukt dat het jongetje gevoelig is en de drukte van de groep als overweldigend kan ervaren. Door deze gevoeligheden te begrijpen, kan de peuter rustig binnenkomen en zich gesteund voelen.

conclusie

Het omgaan met driftbuien bij peuters vergt geduld, begrip en een doordachte aanpak. De ervaring van de peuterjuf laat zien hoe het inzetten van een eenvoudig element, zoals het zitkussen, een wereld van verschil kan maken voor een peuter met gevoeligheden. Het illustreert ook de waarde van inzicht in het individuele temperament van elk kind en het bieden van de juiste ondersteuning op maat.

Spelenderwijs opgroeien met emoties – dé emotietoolbox voor de kinderopvang