OVER SOS KINDEREN EN EMOTIES

HET ONTSTAAN

De workshop ‘SOS kinderen en emoties’, toen nog ‘Heppie!? kinderen & emoties’, is ontwikkeld in 2012 door coach/trainer Susan van Asten. Geïnspireerd door haar eigen zoektocht als moeder, wilde zij haar talent als inspirator en haar deskundigheid als coach en trainer inzetten om andere opvoeders bewust te maken, te inspireren en motiveren om verder te kijken dan alleen het gedrag dat kinderen bij emoties laten zien.

VAN OPVOEDERS NAAR PROFESSIONALS

TOTSTANDKOMING TRAIN-DE-TRAINER

In 2015 besloot Susan om de door haar ontwikkelde workshop door te geven aan andere professionals middels een train-de-trainer programma, zodat nog veel meer opvoeders bereikt konden worden. Ook dit werd direct een groot succes met professionals uit heel Nederland die naar Limburg afreisden voor deze training. De reacties waren zeer lovend.
 

Deze training heeft mij nog meer enthousiasme gebracht om te beginnen. Wat een prachtige, functionele en praktische workshop is dit. Bedankt dat ik deel mag uitmaken van het HEPPIE!?-team.

UITBREIDING TEAM EN THEMA’S

PEUTERS, PROFESSIONALS EN PUBERS

Eén van deze enthousiaste professionals was Danny Bras. Vanuit haar praktijkervaring ontwikkelde zij in overleg met Susan de workshop ‘Heppie!? peuters & emoties’. Hiermee was een vruchtbare samenwerking geboren.

Samen ontwikkelden zij de training ‘Heppie!? kinderen & emoties’ voor pedagogische professionals, waarbij zij de samenwerking hebben opgezocht met nog een enthousiaste trainer, namelijk Wendy Coppelmans. Wendy voegde waardevolle kennis toe aan deze training vanuit haar ervaring in de kinderopvang. Daarmee kwamen drie werelden samen; welzijn (Susan), onderwijs (Danny) en kinderopvang (Wendy).

In 2017 kwamen er zeer veel diverse aanvragen voor Heppie!? trainingen vanuit diverse werkvelden. Daarop besloot Susan om het team uit te breiden met nog eens 7 ervaren professionals die tevens uit de diverse werkvelden kwamen. Tezamen met dit team is de training verder door ontwikkeld en staat hij inmiddels als een huis.

Goede afwisseling theorie en praktijk! Ik heb veel nieuwe en duidelijke informatie gekregen over emoties en veel praktische tips gekregen en ideeën opgedaan om met kinderen aan de slag te gaan.

Tenslotte kon na de peuterversie een puberversie niet uitblijven. Hierin vond Susan een samenwerking met een van haar teamleden, Renske Gerritse. Dankzij zeer veel ervaring met deze doelgroep, ontwikkelde zij deze workshop voor alle aanbieders van SOS workshops. Zodat zij zoveel mogelijk ouders, opvoeders en professionals kunnen informeren en inspireren.

NAAMSWIJZIGING

VAN HEPPIE NAAR SOS

In de loop van de jaren ontdekte Susan dat er ook een stichting Heppie bestond. Een stichting met een heel mooi doel wat Susan van harte ondersteunt. Daarop heeft ze contact opgenomen met de stichting om haar naam en activiteiten kenbaar te maken. De stichting had hier geen problemen mee. Echter, mensen van buitenaf stelden wel vragen en er bleek soms verwarring te zijn. Vandaar dat Susan in het najaar van 2017 besloot, toen ze een nieuwe look aan Heppie!? wilde geven, om ook de naam te veranderen.

Samen met creatief brein Joyce Ebbens hield zij een brainstorm. Ze kwamen gezamenlijk tot het idee dat er 2 figuren, die op zouden groeien van peuter, naar kind, naar puber, een belangrijke rol zouden spelen. Doordat het weer als metafoor voor emoties een belangrijke rol speelt binnen de workshops en trainingen, bedacht Joyce Storm en Sol. Een ondeugende roodharige jongen en een pittig, gevoelig donkerkleurig meisje. En daarmee werd SOS geboren. Storm Of Sol. Boos of blij. Alle emoties horen erbij en mogen er zijn.

En SOS betekent ook hulp vragen. Hulp vragen is krachtig. In opvoeden wordt vaak nog gedacht ‘dat we het zelf wel moeten kunnen’, want ‘onze ouders en grootouders hebben het toch ook gedaan?’.
Bij SOS zeggen we; het is niet erg om het soms even niet te weten. Het is normaal om soms met je handen in het haar te zitten. Je wilt tenslotte het beste voor je kind. Je weet alleen niet altijd hoe. Laat je inspireren met (soms) simpele tips die een groot verschil maken.

TEVREDEN OUDERS EN OPVOEDERS

HET WERKT!

Mij heeft het voor nu vooral inzicht gegeven in de functies van emoties van een kind en een openbaring dat het natuurlijk zo is dat een kind veel gewoon nog niet kan weten. Daar had ik nog nooit zo bij stil gestaan.

vader van peuter

Deze workshop heeft me een soort rust/geduld gegeven. Ik kan me meer inleven in mijn kinderen zonder overal een oplossing voor te hebben. En toch is ’t dan goed. Ik voel me sterker staan!

moeder van schoolkind en peuter

SUSAN VAN ASTEN

EIGENAAR, COACH EN TRAINER

LEUK WEETJE

HEPPIE

Voor de workshops en later trainingen die Susan ontwikkelde met de titel ‘Heppie!? kinderen & emoties’ liet zij zich inspireren door het gedicht ‘Ozo heppie’ van Joke van Leeuwen dat ze ooit in de jaren ’90 ergens gelezen had en altijd was blijven hangen.

Ik voel me ozo heppie,
zo heppie deze dag
en als je vraagt: wat heppie
als ik eens vragen mag,
dan zeg ik: hoe wat heppie
wat heppik aan die vraag,
heppie nooit dat heppieje
dat ik hep vandaag?”
 

Joke van Leeuwen

MISSIE

ONZE KIJK OP OPVOEDING

SOS heeft als missie om opvoeders, zowel ouders als professionals, op laagdrempelige en toegankelijke wijze informatie, concrete tips en handvatten te geven over kinderen en emoties. SOS wil opvoeders het gevoel geven dat ze het zelf kunnen en dat zij zelf het verschil kunnen maken voor (hun) kinderen. Ons uitgangspunt hierbij is: opvoeden is ruimte geven aan emoties èn grenzen geven aan gedrag. Kinderen zijn in ontwikkeling en hebben daarbij nog te leren omgaan met emoties. Ze kunnen dit niet vanzelf. Ze hebben hun omgeving daarbij nodig.

SOS wil aansluiten op een passende manier bij de behoeften van opvoeders. Want ieder mens leert en ontwikkelt zich op z’n eigen manier. Daarom zijn er diverse workshops en trainingen beschikbaar, zowel live als online.