TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS

jeugd- en gezinsprofessionals, onderwijs, kinder-/gastouderopvang

In de training SOS kinderen en emoties ontwikkel je jouw vaardigheden in het omgaan met en begeleiden van kinderen en/of hun ouders met hun emoties. Voor ieder werkveld is er een training op maat. Na deze training kun je als vervolg een train de trainer programma volgen voor het verzorgen van ouderworkshops. Wil je aan de slag met je eigen emoties? Dan is er het persoonlijk ontwikkeltraject ‘Breng je leven weer in stroming.’

TRAINING SOS KINDEREN EN EMOTIES

voor de jeugd- en gezinsprofessional

In jouw werk heb je te maken met veel verschillende kinderen en ouders. De combinatie van gedrag en onderliggende problematiek zorgt regelmatig voor heftige emoties. Inzicht in emoties en er op een effectieve manier op reageren, maakt het verschil.

CONCREET EN PRAKTISCH MET PSYCHO-EDUCATIE

Onze training biedt concrete tips en handvatten waarmee je jouw vaardigheden ontwikkelt (of opfrist) in het coachen/begeleiden van kinderen en hun ouders in het op een gezonde manier omgaan met emoties. We maken hierbij veel gebruik van visuele middelen en metaforen die zorgen dat je de informatie op heldere wijze kunt overbrengen en aanreiken. Ook krijg je diverse spel- en werkmaterialen waarmee je interventies voor ouder en kind visueel kunt maken en concrete vaardigheden kunt aanleren. Ouders voelen zich hierdoor (weer) bekwaam en ontwikkelen zelfvertrouwen en kinderen groeien op in een veilig sociaal emotioneel klimaat omdat ze beter gezien worden in hun behoeften en geholpen worden in hun ontwikkelingsproces.

UIT DE PRAKTIJK

De training is ontwikkeld door mensen uit de praktijk met ruime ervaring. Ieder jaar wordt de training aangescherpt met actuele ontwikkelingen en nieuwe kennis.

TRAININGSMOGELIJKHEDEN

 • Live (2 dagen van 10.00 – 17.00 uur)
 • Online (+/- 14 uur + 1 uur eindgesprek)
 • Blended (online voorbereiding + 1 trainingsdag van 10.00 – 17.00 uur)
 • Incompany (op maat)
FLYER
Download hier de flyer van deze training.
WAT BIEDT DEZE TRAINING?

Heldere theorie, praktische tips en handvatten en diverse werkmaterialen die je in jouw werk als professional bij het coachen/begeleiden van kinderen en/of ouders direct kunt toepassen.

VOOR WIE IS DEZE TRAINING GESCHIKT?

Voor jeugd- en gezinsprofessionals, ambulant begeleiders, gezinshuisouders, kindertherapeuten en -coaches, gezinscoaches, pedagogen en verpleegkundigen die met kinderen en ouders werken. Veronderstelt wordt dat je beschikt over een HBO werk- en denkniveau. Iedereen die zijn vak serieus neemt, het kind centraal stelt, maatwerk wil leveren, in staat is op eigen gedrag en emoties te reflecteren en daarbij zijn eigen vaardigheden ten aanzien van emoties verder wil ontwikkelen of aanscherpen.

PROGRAMMA BLENDED TRAINING

Je start met een online voorbereiding middels een interactieve leeromgeving met korte video’s en diverse opdrachten. Studietijd +/- 8 tot 10 uur. De verplichte opdrachten lever je uiterlijk 2 weken voor aanvang trainingsdag via adm@sos-kinderenenemoties.nl. Tijdens de live trainingsdag ga je aan de slag met praktijkopdrachten, ga je oefeningen doen en ervaren en wordt actuele casuistiek besproken. Hierbij heb je uiteraard de gelegenheid om al jouw vrasgen te stellen. De trainingsdag duurt van 10.00 – 17.00 uur.

DE BLENDED TRAINING IS INCLUSIEF
 • 4 Maanden toegang online academie
 • 1 Live trainingsdag.
 • Reader SOS kinderen en emoties.
 • De gids over emoties bij kids á 9,95 euro.
 • Diverse toepasbare werkmaterialen (downloads).
 • 2 Unieke SOS emotiespellen voor (jonge) kinderen (downloads).
 • Complete verzorging: koffie/thee/water en goed verzorgde lunch op aangename locatie.
 • Certificaat bij volledige aanwezigheid en het voldoende en tijdig inleveren van de opdrachten.
PROGRAMMA ONLINE TRAINING

De training bestaat uit 7 videolessen waarin alle theorie helder en duidelijkheid wordt uitgelegd middels een powerpointpresentatie. Je kunt de video’s zo vaak bekijken en beluisteren als je wilt. Tijdens de videolessen krijg je diverse opdrachten waardoor je de informatie direct verwerkt.

Je hebt 4 maanden de tijd om de training af te ronden. Je levert hiervoor je eindopdracht in per mail en plant een afrondend gesprek in met een trainer van SOS kinderen en emoties voor het verkrijgen van je certificaat. Tijdens dit eindgesprek is er alle ruimte voor jouw vragen n.a.v. de training en gaan we verder de diepte in waar nodig.

Na betaling krijg je direct toegang en kun je aan de slag op een moment dat het jou uitkomt. De training is te volgen vanaf je telefoon, tablet of pc.

DE ONLINE TRAINING IS INCLUSIEF
 • 4 Maanden toegang tot online omgeving met 7 uitgebreide videolessen.
 • Reader SOS kinderen en emoties (54 pagina’s in luxe uitvoering).
 • De gids over emoties bij kids á 9,95 euro.
 • Diverse toepasbare werkmaterialen (downloads).
 • 2 Unieke SOS emotiespellen voor (jonge) kinderen (downloads).
 • 1 Op 1 eindgesprek (online) met een van de trainers van SOS kinderen en emoties.
 • Cursusmaterialen worden thuis gestuurd.
 • Certificaat wordt gemaild wanneer je de opdrachten tijdig inlevert en de eindopdracht met een voldoende beoordeeld is. Daarnaast dienen de algemene voorwaarden ondertekend terug gezonden te zijn.
INVESTERING

Live trainnig 575 euro. Online training 547 euro.

Termijnbetaling is mogelijk. Neem hiervoor contact op via ons contactformulier.

Mocht de live training geannuleerd worden wegens te weining deelnemers, dan ontvang je uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training hierover bericht. Bij annulering van de training kun je kiezen voor deelname op andere datum/locatie, deelname online training of terugbetaling. Bij keuze terugbetaling wordt het cursusgeld binnen 2 weken teruggestort.

ACCREDITATIES

Bij volledige aanwezigheid en het inleveren van de opdrachten en beoordeling met minimaal voldoende, ontvang je het certificaat ‘Training SOS kinderen en emoties’.

Deelname aan deze training kan bij SKJ opgevoerd worden als ‘Eigen inbreng’ onder ‘Informeel leren’.

SOS KINDEREN EN EMOTIES WERKMATERIALEN
Er is door Semmie sprekend spel en training een pakket van materialen samengesteld dat uitstekend past bij onze trainingen. Door de samenstelling ontvang je een mooie korting. Met deze producten kom je goed beslagen ten ijs. Neem snel een kijkje!

LIVE TRAININGEN 2023

23 + 24 januari CURAÇAO

Willemstad door Susan van Asten

26 MEI (BLENDED VERSIE)

Tiel door Babette van der Beek (Laatste aanmelddatum 26 april)

ONLINE TRAINING

Na aanmelden kun je direct van start.

Komt dit niet uit? Geef dan na aanmelding je gewenste startdatum door.

TRAINING SOS KINDEREN (PUBERS) EN EMOTIES

voor het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs

In jouw werk heb je te maken met veel verschillende kinderen. Hun emoties leiden tot gedrag in de klas of op het speelplein dat niet altijd gewenst is. Voor jou als leerkracht/docent maakt het een verschil wanneer je weet welke functies er bij emoties horen. Daardoor kijk je anders naar het gedrag dat een leerling laat zien en begrijp je het gedrag veel beter. We leren je kijken naar de behoefte van de leerling waardoor je het gedrag kunt veranderen.

BEWUSTWORDING, CONCREET EN PRAKTISCH

Kinderen brengen veel tijd door op school. Daarbij zijn emoties altijd aanwezig, elke dag weer. Leren omgaan met emoties is niet iets wat je in een project of half uur sociaal emotionele ontwikkeling op je lesrooster wegzet. Het is iets dat altijd om aandacht vraagt. Het liefst als doorgaande leerlijn en vanuit een zelfde visie die door alle leerkrachten op school gedragen wordt. Dit vraagt om een gezonde basishouding van de leerkracht zelf in het omgaan met en reageren op emoties. En dat dit niet altijd gemakkelijk is, dat begrijpen wij maar al te goed.

Daarom verzorgen wij trainingen waarbij bewustwording van jezelf als professional centraal staat. Jij bent namelijk het instrument en daarmee het voorbeeld waar kinderen van leren. En daarnaast bieden we concrete en praktische tools en werkmaterialen die je direct in de klas kunt toepassen, zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.

UIT DE PRAKTIJK

De training is ontwikkeld door mensen uit de praktijk met ruime ervaring. Ieder jaar wordt de training aangescherpt met actuele ontwikkelingen en nieuwe kennis.

Voor het voortgezet onderwijs is de training op dit moment alleen mogelijk als incompany training.

TRAININGSMOGELIJKHEDEN

 • Live (2 dagen van 10.00 – 17.00 uur)
 • Online (+/- 14 uur + 1 uur eindgesprek)
 • Blended (online voorbereiding + 1 trainingsdag van 10.00 – 17.00 uur)
 • Incompany (op maat)

In samenwerking met WerkendLeren hebben we tevens een Licentietraining voor het onderwijs ontwikkeld. Hierin wordt de IB-er of een andere aandachtsfunctionaris getraind om deze methodiek te implementeren op school. De IB-er kan hiermee de collega’s zelf trainen middels een workshop en ouderavonden verzorgen. Voor meer informatie, kijk hier.

Workshops over emoties kinderen
FLYER

Download hier de flyer van deze training.

WAT BIEDT DEZE TRAINING?

Heldere theorie, praktische tips en handvatten en diverse werkmaterialen die je in jouw werk als leerkracht/docent direct kunt toepassen.

VOOR WIE IS DEZE TRAINING GESCHIKT?

Voor leerkrachten in het regulier en speciaal onderwijs die hun vak serieus nemen, het kind centraal stellen, in staat zijn op eigen gedrag en emoties te reflecteren en daarbij hun eigen vaardigheden ten aanzien van emoties verder willen ontwikkelen.

PROGRAMMA BLENDED TRAINING

Je start met een online voorbereiding middels een interactieve leeromgeving met korte video’s en diverse opdrachten. Studietijd +/- 8 tot 10 uur. De verplichte opdrachten lever je uiterlijk 2 weken voor aanvang trainingsdag via adm@sos-kinderenenemoties.nl. Tijdens de live trainingsdag ga je aan de slag met praktijkopdrachten, ga je oefeningen doen en ervaren en wordt actuele casuistiek besproken. Hierbij heb je uiteraard de gelegenheid om al jouw vrasgen te stellen. De trainingsdag duurt van 10.00 – 17.00 uur.

DE BLENDED TRAINING IS INCLUSIEF
 • 4 Maanden toegang online academie.
 • 1 Live trainingsdag.
 • Reader SOS kinderen en emoties.
 • De gids over emoties bij kids á 9,95 euro.
 • Diverse toepasbare werkmaterialen (downloads).
 • 2 Unieke SOS emotiespellen voor (jonge) kinderen (downloads).
 • Complete verzorging: koffie/thee/water en goed verzorgde lunch op aangename locatie.
 • Certificaat bij volledige aanwezigheid en het voldoende en tijdig inleveren van de opdrachten.
PROGRAMMA ONLINE TRAINING

De training bestaat uit 7 videolessen waarin alle theorie helder en duidelijkheid wordt uitgelegd middels een powerpointpresentatie. Je kunt de video’s zo vaak bekijken en beluisteren als je wilt. Tijdens de videolessen krijg je diverse opdrachten waardoor je de informatie direct verwerkt. 

Je hebt 4 maanden de tijd om de training af te ronden. Je levert hiervoor je eindopdracht in per mail en plant een afrondend gesprek in met een trainer van SOS kinderen en emoties voor het verkrijgen van je certificaat. Tijdens dit eindgesprek is er alle ruimte voor jouw vragen n.a.v. de training.

Na betaling krijg je direct toegang en kun je aan de slag op een moment dat het jou uitkomt. De training is te volgen vanaf je telefoon, tablet of pc. 

DE ONLINE TRAINING IS INCLUSIEF
 • 4 Maanden toegang tot online omgeving met 7 uitgebreide videolessen.
 • Reader SOS kinderen en emoties (54 pagina’s in luxe uitvoering).
 • De gids over emoties bij kids á 9,95 euro.
 • Diverse toepasbare werkmaterialen (downloads).
 • 2 Unieke SOS emotiespellen voor (jonge) kinderen (downloads).
 • 1 Op 1 eindgesprek (online) met een van de trainers van SOS kinderen en emoties.
 • Cursusmaterialen worden thuis gestuurd.
 • Certificaat wordt gemaild wanneer je de opdrachten tijdig inlevert en de eindopdracht met een voldoende beoordeeld is. Daarnaast dienen de algemene voorwaarden ondertekend terug gezonden te zijn.
INVESTERING

Live trainnig 575 euro. Online training 547 euro.

Termijnbetaling is mogelijk. Neem hiervoor contact op via ons contactformulier.

Mocht de live training geannuleerd worden wegens te weining deelnemers, dan ontvang je uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training hierover bericht. Bij annulering van de training kun je kiezen voor deelname op andere datum/locatie, deelname online training of terugbetaling. Bij keuze terugbetaling wordt het cursusgeld binnen 2 weken teruggestort.

CERTIFICERING

Bij volledige aanwezigheid en het inleveren van de opdrachten en beoordeling met minimaal voldoende, ontvang je het certificaat ‘Training SOS kinderen en emoties’.

SOS KINDEREN EN EMOTIES WERKMATERIALEN
Er is door Semmie sprekend spel en training een pakket van materialen samengesteld dat uitstekend past bij onze trainingen. Door de samenstelling ontvang je een mooie korting. Met deze producten kom je goed beslagen ten ijs. Neem snel een kijkje!

LIVE TRAININGEN 2023

23 + 24 januari curaçao

Willemstad door Susan van Asten

11 december (BLENDED VErsie)

Velp door Verena Kraaij (laatste aanmelddatum 13 november)

LIVE TRAININGEN 2024

22 JANUARI (BLENDED VERSIE)

Utrecht / Amersfoort door Verena Kraaij (laatste aanmelddatum 25 december)

ONLINE TRAINING

Na aanmelden kun je direct van start.

Komt dit niet uit? Geef dan na aanmelding je gewenste startdatum door.

TRAINING SOS KINDEREN EN EMOTIES

voor de kinder- en gastouderopvang

In jouw werk heb je te maken met veel verschillende kinderen. Hun emoties leiden tot gedrag dat niet altijd gewenst is. Bij sommige kinderen krijg je het gevoel dat je ze niet goed kunt peilen of kunt bereiken. Als je maar de juiste snaar kon raken… Het kind zou zich zo veel beter kunnen ontwikkelen als het voelt dat jij hem/haar begrijpt. Inzicht in emoties en er op een effectieve manier op reageren, maakt het verschil.

Leren omgaan met emoties hoort bij de ontwikkeling van een kind. Daarnaast is weten hoe het met je gaat en hoe je je voelt een belangrijk aspect van welbevinden. Een kind dat weet heeft van zijn gevoelens en emoties kan er ruimte aan geven in plaats van ze te verdringen of af te reageren. Jij als pedagogisch medewerker of gastouder speelt hier een belangrijke rol in. Kinderen brengen soms veel tijd door op de opvang. Daarbij zijn emoties altijd aanwezig, elke dag weer. Als pedagogisch medewerker en gastouder vraagt dit van jou een gezonde basishouding in het omgaan met en reageren op emoties. En dat dit niet altijd gemakkelijk is, dat begrijpen wij maar al te goed.

BEWUSTWORDING, CONCREET EN PRAKTISCH

Daarom verzorgen wij trainingen waarbij bewustwording van jezelf als professional centraal staat. Jij bent namelijk het instrument en daarmee het voorbeeld waar kinderen van leren. En daarnaast bieden we concrete, praktische tools die je direct in de opvang kunt toepassen. Wellicht inspireren we jou om tot nog veel meer creatieve ideeën te komen, zodat kinderen bij jou in de opvang volop spelenderwijs mogen leren omgaan met emoties.

UIT DE PRAKTIJK

Onze training is ontwikkeld door mensen uit het werkveld en wordt ook door hen verzorgd. De training is zowel live op locatie, live online als volledig online te volgen.

TRAININGSMOGELIJKHEDEN

 • Live (2 dagen van 10.00 – 17.00 uur)
 • Online (+/- 14 uur + 1 uur eindgesprek)
 • Blended (online voorbereiding + 1 trainingsdag van 10.00 – 17.00 uur)
 • Incompany (op maat)

In samenwerking met WerkendLeren hebben we tevens een Licentietraining voor de kinderopvang ontwikkeld. Hierin wordt de pedagogisch coach of een andere aandachtsfunctionaris getraind om deze methodiek te implementeren in de organisatie. De pedagogisch coach kan hiermee de collega’s zelf trainen middels een workshop en ouderavonden verzorgen. Voor meer informatie, kijk hier.

FLYER

Download hier de flyer van deze training.

WAT BIEDT DEZE TRAINING?

Heldere theorie, praktische tips en handvatten en diverse werkmaterialen die je in jouw werk als pedagogisch medewerker of gastouder direct kunt toepassen.

VOOR WIE IS DEZE TRAINING GESCHIKT?

Voor pedagogisch medewerkers/coaches en gastouders die hun vak serieus nemen, het kind centraal stellen, in staat zijn op eigen gedrag en emoties te reflecteren en daarbij hun eigen vaardigheden ten aanzien van emoties verder willen ontwikkelen.

PROGRAMMA BLENDED TRAINING

Je start met een online voorbereiding middels een interactieve leeromgeving met korte video’s en diverse opdrachten. Studietijd +/- 8 tot 10 uur. De verplichte opdrachten lever je uiterlijk 2 weken voor aanvang trainingsdag via adm@sos-kinderenenemoties.nl. Tijdens de live trainingsdag ga je aan de slag met praktijkopdrachten, ga je oefeningen doen en ervaren en wordt actuele casuistiek besproken. Hierbij heb je uiteraard de gelegenheid om al jouw vrasgen te stellen. De trainingsdag duurt van 10.00 – 17.00 uur.

DE BLENDED TRAINING IS INCLUSIEF
 • 4 Maanden toegang online academie.
 • 1 Live trainingsdag.
 • Reader SOS kinderen en emoties.
 • De gids over emoties bij kids á 9,95 euro.
 • Diverse toepasbare werkmaterialen (downloads).
 • 2 Unieke SOS emotiespellen voor (jonge) kinderen (downloads).
 • Complete verzorging: koffie/thee/water en goed verzorgde lunch op aangename locatie.
 • Certificaat bij volledige aanwezigheid en het voldoende en tijdig inleveren van de opdrachten.
PROGRAMMA ONLINE TRAINING

De training bestaat uit 7 videolessen waarin alle theorie helder en duidelijkheid wordt uitgelegd middels een powerpointpresentatie. Je kunt de video’s zo vaak bekijken en beluisteren als je wilt. Tijdens de videolessen krijg je diverse opdrachten waardoor je de informatie direct verwerkt. 

Je hebt 4 maanden de tijd om de training af te ronden. Je levert hiervoor je eindopdracht in per mail en plant een afrondend gesprek in met een trainer van SOS kinderen en emoties voor het verkrijgen van je certificaat. Tijdens dit eindgesprek is er alle ruimte voor jouw vragen n.a.v. de training.

Na betaling krijg je direct toegang en kun je aan de slag op een moment dat het jou uitkomt. De training is te volgen vanaf je telefoon, tablet of pc. 

DE ONLINE TRAINING IS INCLUSIEF
 • 4 Maanden toegang tot online omgeving met 7 uitgebreide videolessen.
 • Reader SOS kinderen en emoties (54 pagina’s in luxe uitvoering).
 • De gids over emoties bij kids á 9,95 euro.
 • Diverse toepasbare werkmaterialen (downloads).
 • 2 Unieke SOS emotiespellen voor (jonge) kinderen (downloads).
 • 1 Op 1 eindgesprek (online) met een van de trainers van SOS kinderen en emoties.
 • Cursusmaterialen worden thuis gestuurd.
 • Certificaat wordt gemaild wanneer je de opdrachten tijdig inlevert en de eindopdracht met een voldoende beoordeeld is. Daarnaast dienen de algemene voorwaarden ondertekend terug gezonden te zijn.
INVESTERING

Live trainnig 575 euro. Online training 547 euro.

Termijnbetaling is mogelijk. Neem hiervoor contact op via ons contactformulier.

Mocht de live training geannuleerd worden wegens te weining deelnemers, dan ontvang je uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training hierover bericht. Bij annulering van de training kun je kiezen voor deelname op andere datum/locatie, deelname online training of terugbetaling. Bij keuze terugbetaling wordt het cursusgeld binnen 2 weken teruggestort.

CERTIFICERING

Bij volledige aanwezigheid en het inleveren van de opdrachten en beoordeling met minimaal voldoende, ontvang je het certificaat ‘Training SOS kinderen en emoties’.

STAP SUBSIDIE

Wil je de training volgen middels de STAP subsidie? Dan hebben we daarvoor de mogelijkheid om dit via de opleiding KinderEmotiecoach te doen. 

De opleiding KinderEmotiecoach via KinderWijsTV bevat de training van SOS kinderen en emoties met diverse extra modules en masterclasses. Klik hier voor meer info en aanmelden.

SOS KINDEREN EN EMOTIES WERKMATERIALEN
Er is door Semmie sprekend spel en training een pakket van materialen samengesteld dat uitstekend past bij onze trainingen. Door de samenstelling ontvang je een mooie korting. Met deze producten kom je goed beslagen ten ijs. Neem snel een kijkje!

TRAINING 2023

23 + 24 januari curaçao

Willemstad door Susan van Asten

11 december (BLENDED VERSIE)

Velp door Verena Kraaij (laatste aanmelddatum 13 november)

TRAINING 2024

22 januari (BLENDED VERSIE)

Utrecht / amersfoort door Verena Kraaij (laatste aanmelddatum 25 december)

ONLINE TRAINING

Na aanmelden kun je direct van start.

Komt dit niet uit? Geef dan na aanmelding je gewenste startdatum door.