Als pedagogisch professional in de kinderopvang ben je een essentiële schakel in het leven van baby’s. Het is een veeleisende, maar ook ontzettend bevredigende taak. Toch zijn er momenten waarop zelfs de meest ervaren pedagogisch professionals met hun handen in het haar zitten. Die momenten waarop je alles hebt geprobeerd – schone luiers, voeding, dutjes – en toch blijft de baby huilen.

WAT DOE JE MET JE EIGEN EMOTIES?

Op die momenten mag je jezelf afvragen: Hoeveel aandacht besteed ik aan mijn eigen emoties? Het is menselijk om gefrustreerd of overweldigd te raken als een baby blijft huilen ondanks al je inspanningen. Maar wat doe je met die emoties? Sta je er bij stil? Geef je jezelf toestemming om die gevoelens te erkennen?

ZORGEN VOOR ANDEREN BEGINT MET ZELFZORG!

Als je emotioneel uitgeput of overweldigd bent, kun je niet optimaal zorgen voor de baby’s die aan jouw zorg zijn toevertrouwd. Dus, voordat je je volledig richt op de behoeften van de baby, mag je stilstaan bij je eigen emoties en die een plek geven.

een paar minuten helpt

Zelfzorg als pedagogisch professional gaat niet alleen over fysieke rust of pauzes nemen, hoewel die ook belangrijk zijn. Het gaat ook over het bewust zijn van je eigen emoties en deze op een gezonde manier uiten of verwerken. Dat kan betekenen dat je een paar minuten neemt om te ademen, een collega om hulp vraagt, of zelfs professionele ondersteuning zoekt als de emotionele belasting te zwaar wordt.

emoties spiegelen

Een ander waardevol aspect van zelfzorg is je zelfbewustzijn in relatie tot de baby’s die je verzorgt. Je eigen emoties en reacties dienen als een spiegel voor hen. Als je leert omgaan met je emoties op een gezonde en respectvolle manier, geef je een waardevol voorbeeld aan de baby’s in jouw zorg. Je leert hen dat het oké is om emoties te voelen en dat er manieren zijn om ermee om te gaan.

de beste pedagogische professional

Dus, terwijl je de behoeften van de baby’s in jouw werk vervult, is het van groot belang om ook aandacht te besteden aan je eigen emotionele behoeften. Het is geen kwestie van egoïsme, maar realisme. Alleen als je goed voor jezelf zorgt, ben je de beste pedagogische professional voor de baby’s die aan jouw zorg zijn toevertrouwd.

Spelenderwijs opgroeien met emoties – dé emotietoolbox voor de kinderopvang