leert ouders, opvoeders en professionals omgaan met én reageren op emoties van kinderen. Als wij als volwassenen verder kijken dan het (vaak ongewenste) gedrag van een kind, zien we wat de onderliggende emotie wil vertellen. Door een kind te helpen deze emotie op een meer gewenste manier te uiten kan het zich ontwikkelen tot een zelfbewuste volwassene vol zelfvertrouwen.

Wil je graag aan de slag met je eigen emoties, dan kun je daarvoor terecht bij Susan van Asten, emotiecoaching.

BABY’S & EMOTIES

De ontwikkeling van leren omgaan met emoties begint al wanneer een baby nog in de buik van zijn moeder zit. In aanleg zijn de basisemoties vanaf de geboorte van een baby aanwezig. In eerste instantie als een reflex, maar gedurende zijn verdere ontwikkeling steeds bewuster. De manier van reageren door volwassenen op deze emoties is direct van invloed op een gezonde emotionele ontwikkeling.

Emoties van peuters

PEUTERS & EMOTIES

Vanwege het gedrag van peuters wordt de fase tussen hun tweede en vierde verjaardag ook wel ‘peuterpuberteit’ genoemd. Peuters ontwikkelen dan hun eigen persoonlijkheid. Ze zijn vaak dwars en koppig, maar ze kunnen ook veel plezier hebben, of onzeker zijn. Peuters vallen van de ene emotie in de andere. Dat kan voor ouders en/of opvoeders ontzettend vermoeiend zijn.

KINDEREN & EMOTIES

Schoolgaande kinderen leren steeds beter met anderen omgaan. Bovendien leren ze hun eigen emoties en persoonlijkheid meer en meer kennen. Kinderen gaan beseffen dat verschillende mensen verschillende dingen denken en voelen. Of een bepaalde mening hebben. Daar kunnen flinke conflicten over ontstaan, maar ook mooie gevoelige gesprekken.

PUBERS & EMOTIES

Heftige emoties die elkaar snel afwisselen en die veel extremer zijn dan daarvoor, dat is typerend voor pubergedrag. Net als risico’s nemen. Het rationale systeem van pubers is nog niet volgroeid, waardoor ze nog geen volledige controle hebben over hun gedrag en emoties. Tel daar hormonale veranderingen bij op. Dit alles maakt verstandige beslissingen nemen moeilijk.

VRAGEN?

vul hieronder het contactformulier in

We gebruiken je gegevens alleen om je te contacteren over je gestelde vraag.