Emoties spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven en bieden ons inzicht in de vervulling van onze basisbehoeften. Als mens delen we universele behoeften, zoals veiligheid, erkenning, aanraking, aandacht, rust, en meer. Dit geldt ook voor kinderen, en het begrijpen van hun emoties in relatie tot deze behoeften is van onschatbare waarde voor ouders.

De overvolle emmer

Een kind dat de hele dag op school of de kinderopvang doorbrengt, ondergaat tal van ervaringen. Zijn ‘emmer’ raakt dan behoorlijk vol. Stel je voor dat je als ouder aan het einde van de dag iets vraagt wat het kind niet wil – dat kan ervoor zorgen dat zijn emmertje overloopt. Dit geldt overigens ook voor ouders zelf, waarbij de energie na een dag werken behoorlijk op kan zijn.

etenstijd- en bedtijd struggles

Het is geen verrassing dat momenten als etenstijd en bedtijd regelmatig uitmonden in drama in een gezin. Twee vermoeide, hongerige en/of overprikkelde partijen met verschillende behoeften. De ouder verlangt wellicht naar rust, terwijl het kind snakt naar aandacht.

behoeften achter de emoties

Wanneer er regelmatig strijd is tussen ouders en kinderen, is het belangrijk om te kijken naar de behoeften die schuilgaan achter de emoties van zowel ouder als kind. Wat heeft de ouder nodig en wat heeft het kind nodig? Door ouders te helpen bij het verkrijgen van meer inzicht hierin, leidt dit tot meer begrip. Een moeder die zich snel schuldig voelt over haar respons op de emoties van haar kind, kan begrip voor zichzelf ontwikkelen. En een ouder die zijn/haar kind als lastig ziet, kan meer begrip voor het kind krijgen.

conclusie

In de complexiteit van opvoeden is het begrijpen van emoties en behoeften een krachtig hulpmiddel. Door naar de basisbehoeften van zowel ouder als kind te kijken, ontstaat er meer begrip en erkenning. Dit vormt de basis voor het vinden van oplossingen die bijdragen aan een gezonde en harmonieuze relatie tussen ouders en kinderen.

Emotiecoaching – met vertrouwen het systeem coachen rondom emoties