Training Jeugd- en gezinsprofessional

Training Jeugd- en gezinsprofessional

Duur

14,5 uur / incompany in overleg

Mogelijkheden

Live training of individueel online

Aantal deelnemers

Maximaal 15 cursisten

JEUGD- EN GEZINSPROFESSIONALS

Emotiecoaching – met vertrouwen het systeem coachen rondom emoties

Het ontwikkelen van emotieregulatie is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Deze reis begint al in een vroeg stadium, waarbij het kind leert zijn eigen emoties en die van anderen te herkennen. Gedurende het opgroeiproces verfijnt het kind zijn vaardigheden om op diverse manieren met emoties om te gaan. Vooral bij het omgaan met sterke emoties kan een kind hulp hierbij goed gebruiken (NJi, 2023). Als eerste verantwoordelijken ligt de basis voor een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling bij de opvoeders. Als jeugd- en gezinsprofessional ben jíj de tool voor zowel kind als ouder om deze basis te leggen. Verdiep en verbreed je expertise door deel te nemen aan onze training. Volg eventueel daarna een van onze Train de Trainer-programma’s om preventieve ouderworkshops te faciliteren.

Heldere psycho-educatie voor toepassing in de praktijk

Concrete en praktische coachtools voor effectieve interventies

Vergroten bewustzijn bij zowel cliënt als professional

Normaliseren van emoties als essentieel onderdeel van welbevinden

Creëren van een veilige en gezonde omgeving voor opgroeien en ontwikkeling

De combinatie van gedrag en onderliggende problematiek kan regelmatig zorgen voor heftige emoties. Inzicht in emoties en er op een effectieve manier op reageren, maakt het verschil.

Bij ongewenst gedrag wordt vaak gezocht naar dieperliggende oorzaken, waarbij de basis nogal eens vergeten wordt. Het is van belang om als jeugd- en gezinsprofessional te onderzoeken of het kind en zijn/haar opvoeders al weten wat emoties zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Weten zij wat een emotie wil overbrengen en begrijpen ze de oorsprong van heftige gedragsreacties? Zijn zij zich bewust van behoeften die een rol spelen bij emoties en hoe deze te ontdekken? Beschikken zij over de tools om in het dagelijks leven op een gezonde manier op emoties te reageren en er uiting aan te geven?

In deze training leer jij als jeugd- en gezinsprofessional zowel kinderen als opvoeders coachen bij het omgaan met alledaagse emoties als basis voor een gezonde en veilige ontwikkeling. Je krijgt concrete en praktische handvatten om psycho-educatie en lichte interventies toe te passen.

Onze training met open inschrijving bestaat uit 2 trainingsdagen en een borgingsbijeenkomst van 2,5 uur en met o.a. de volgende onderdelen:

 • Werking, functie en belang van emoties in z’n algemeenheid.
 • Het 4-staps proces ‘leren omgaan met emoties’.
 • Specifieke interventies t.a.v. gezond uiten en ontladen van boosheid, angst en verdriet.
 • Ontdekken behoeften achter gedrag.
 • Invloed brein op emoties en heftig gedrag.
 • Beïnvloedingstechnieken om heftige emoties te de-escaleren.
 • Herkennen en voorkomen van overprikkeling.
 • Methodiek om kinderen te helpen bij aangaan van spannende situaties om gewenste doelen te behalen.
 • Praktische tools voor het versterken van zelfvertrouwen tijdens dagelijkse bezigheden.
 • Kwaliteiten ontdekken achter lastig gedrag en hoe die te versterken.
 • Veerkracht ontwikkelen en versterken.

We werken hierbij met herkenbare metaforen en praktische coachmodellen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen die tevens helder en concreet toepasbaar zijn voor opvoeders.

Bij een incompany training wordt het programma in overleg afgestemd op de wensen en behoeften van jullie organisatie/team.

Jeugd- en gezinsprofessionals bij gemeenten, Centra voor jeugd en gezin, GGD, welzijnsorganisaties (opvoedondersteuning), kindercoaches, pubercoaches, gezinscoaches, praktijkondersteuners, zorgboeren, gezinshuisouders, ambulant begeleiders, enz.

Met name professionals op het gebied van preventie en/of individuele begeleiding.

Open inschrijving
Enkele keren per jaar op diverse locaties. De training bestaat uit 2 dagen van 7 uur inclusief pauze en een borgingsbijeenkomst van 2, 5 uur.

Incompany
Onze trainers verzorgen deze training graag live op locatie. Wanneer wenselijk hebben we tevens veel ervaring om deze training live online te verzorgen.

Individueel online
Via onze online leeromgeving is deze training individueel en in eigen tijd en tempo te volgen. De training is zeer interactief van opzet met korte video’s, duidelijke uitleg en fotomateriaal ter illustratie van de praktijk. Je maakt hierbij reflectie- en praktijkopdrachten welke je inlevert. Daarna volgt een 1 op 1 eindgesprek met een van onze trainers. Studiebelasting 10-14 uur.

Zorgboeren
Voor zorgprofessionals, zorgboeren en kleine zorgondernemers werken we samen met de Federatie Landbouw en zorg. Via hen is het mogelijk om de online training tegen een gereduceerd tarief te volgen. Kijk hier voor verdere informatie.

De trainingen zijn inclusief een emotietoolbox, namelijk:

Open inschrijving

 • De gids over emoties bij kids á 12,50
 • Reader met theorie
 • Werkmap Ik en mijn emoties á 89,00
 • Het 1ste hulp bij emoties kwartet á 12,50
 • Meditatiepakket Op reis door de wereld van emoties á 29,50
 • Handboek Ontwikkelreis voor ouders á 27,00

Incompany training

 • De gids over emoties bij kids p.p.
 • Reader met theorie p.p.
 • Extra materialen, afgestemd op de organisatie. Bijvoorbeeld: Werkmap Ik en mijn emoties, lespakket Op reis door de wereld van emoties, emotiekwartet, enz.

Online training

 • De gids over emoties bij kids á 12,50
 • Reader met theorie
 • Werkmap Ik en mijn emoties á 89,00
 • Het 1ste hulp bij emoties kwartet á 12,50
 • Meditatiepakket Op reis door de wereld van emoties á 29,50
 • Handboek Ontwikkelreis voor ouders á 27,00

Open inschrijving 2024
€675,00 (inclusief emotietoolbox t.w.v. € 170,50)

Incompany
Op aanvraag

Online training met eindcoachgesprek
€555,00 (inclusief emotietoolbox t.w.v. € 170,50)

De live training is door SKJ geaccrediteerd met 21,75 punten.

Cursist ontvangt certificaat van deelname:

 • Open inschrijving of incompany training: bij volledige aanwezigheid, het tijdig inleveren van de opdrachten en beoordeling met minimaal voldoende.
 • Online training: na inleveren opdrachten, eindcoachgesprek en beoordeling met minimaal voldoende.

LIVE TRAINING (SKJ GEACCREDITEERD)

Datum

26 sept, 10 okt en 31 okt

Mogelijkheid

Live

Trainer

Renske Gerritse

Locatie

Breda

E-LEARNING (GEEN SKJ ACCREDITATIE)

Datum

Direct beschikbaar

Mogelijkheid

Online

Coachgesprek

Trainer SOS

Locatie

Eigen device

ERVARINGEN

Wat deelnemers zeggen

‘Veel dank voor de mooie, inhoudelijk sterke en goed verzorgde trainingen die jullie aanbieden. Ik heb er met veel plezier aan deelgenomen en word er heel blij van. Na het volgen van deze mooie training en vervolgens de Train de trainer geef ik nu zelf de workshops aan ouders. Ik geniet er enorm van om alles dat ik geleerd heb over te brengen op kinderen en ouders.’

Gezinscoach
Gemeente Deurne

‘De training heeft een goede opbouw en biedt veel tips en tools om met het onderwerp aan de slag te gaan. Ik heb genoten van hoe jullie het overbrengen en hoe jullie voor de groep staan. Iedereen in hun waarde latend en ook jezelf kwetsbaar op durven stellen naar ons toe.’

Welzijnswerker
Team opvoedondersteuning

‘Hele fijne training die direct bruikbaar is voor mijn dagelijkse werk! Mogelijkheid tot sparren, afwisseling tussen theorie en zelf opdrachten doen om te ervaren, concrete en praktische tools om in te zetten. Ik heb nieuwe inzichten gekregen die ik kan inzetten op het werk. Top, dankjewel!’

Praktijkondersteuner
GGZ kind & jeugd

OPDRACHTGEVERS

Welzijnsorganisatie Vorkmeer | GGD Hollands Midden | Jeugd en gezin Gooi en Vechtstreek | Grandcare | Welzijnsorganisatie Punt Welzijn | POZOB | Gemeente Deurne | Lekker Fit! Gemeente Rotterdam

Vraag een incompany training op maat aan voor jouw organisatie

MAAK KENNIS MET ONS

Boek een inspirerende workshop

Zijn jullie op zoek naar een boeiende workshop over de kracht van emoties voor een studiedag? Of willen jullie meer te weten komen over de visie en aanpak van SOS kinderen en emoties? Onze ervaren trainers staan vol enthousiasme klaar om een interactieve sessie te verzorgen die perfect aansluit op de behoeften van jullie organisatie. Een korte sessie van een half uur of een uitgebreid dagdeel van 3 uur; wij passen ons aan jullie planning aan. Deze boeiende workshops zijn geschikt voor zowel kleine als grote groepen. Laat ons weten wat jullie specifieke wensen zijn, en wij creëren een aantrekkelijk maatwerk aanbod dat naadloos aansluit bij jullie doelen en verwachtingen.

TRAINERS

Het team

Onze trainingen zijn gecreëerd en worden geleid door professionals met ruime ervaring in dit specifieke werkveld.

TRAIN DE TRAINER PROGRAMMA’S

Zelf SOS ouderworkshops faciliteren

Naast de Training Emotiecoaching hebben we ook de mogelijkheid om een Train de Trainer programma te volgen. Daarmee ben je in staat om vanuit je eigen praktijk of organisatie preventieve ouderworkshops of themabijeenkomsten te verzorgen voor (aanstaande) ouders van baby’s, kinderen, pubers en/of hooggevoelige kinderen. Hiermee geef je ouders de tools om met vertrouwen de emotionele ontwikkeling van hun kinderen te ondersteunen. Tevens zullen zij waardevolle inzichten krijgen in hun eigen emoties. Onze workshops bieden praktische handvatten en onmisbare inzichten, waardoor ouders thuis op ‘eenvoudige’ wijze een groot verschil kunnen maken. Daarmee zijn deze workshops bij uitstek geschikt in het preventief werken en het voorkomen van grotere problematiek.

Recente artikelen

Begrip: Emoties en basisbehoeften in het gezin

Verbinding is een noodzakelijke kracht in het ouderschap

Het belang van erkenning voor emoties in een vroeg stadium

Ervaringsverhaal: Hoe begrip voor emoties zorgt voor een eerlijk kind

SOS kinderen en emoties is een CRKBO geregistreerde instelling.

Dentjesweg 40
5961 RN Horst

Voor algemene vragen:
info@sos-kinderenenemoties.nl

Of bel:
06 1998 1880

KvK 54325935
BTW-nr NL001845920B80

Privacyverklaring
Algemene voorwaarden

We doneren op structurele basis aan Stichting Het Vergeten Kind.