Als leerkracht sta je dagelijks voor de uitdaging om een positieve en ondersteunende omgeving te bieden aan je leerlingen. Maar wat gebeurt er wanneer jij, als leerkracht, te maken hebt met persoonlijke emoties? Hoe ga je daarmee om in de klas? Leerkracht Lizette deelt haar persoonlijke ervaring en de waardevolle lessen die ze heeft geleerd.

Het masker van toneelspel

Lizette herinnert zich dagen waarop ze niet lekker in haar vel zat. Ondanks persoonlijke tegenslagen stond ze toch voor de klas en voerde ze haar lessen uit met een glimlach op haar gezicht. Maar achter dat toneelspel hield ze haar eigen emoties verborgen. Ze wilde haar leerlingen niet belasten met haar persoonlijke zorgen.

De ontmaskering

Na verloop van tijd besefte Lizette dat dit toneelspel haarzelf juist zwaar belastte. Ze drukte haar eigen gevoelens weg om ‘groot’ te blijven voor haar leerlingen. Maar als de kinderen eenmaal naar huis waren, kon ze haar emoties niet langer onderdrukken en volgde vaak een flinke huilbui. Het besef dat dit niet de beste aanpak was, bracht haar tot een belangrijk inzicht.

De kracht van openheid

Lizette begon meer te delen over haar eigen emoties, zij het niet in elk detail. Door eerlijk te zijn over haar gevoelens begrepen de leerlingen waarom ze ‘anders’ was dan normaal. Dit leidde tot een bijzonder effect: de leerlingen werden zelf ook opener over hun gevoelens. Lizette besefte dat door een ‘goed’ voorbeeld te geven, ze de kinderen uitnodigde om hetzelfde te doen.

Lessen van sos kinderen en emoties

Dit inzicht kwam vooral door de training die ze volgde bij SOS kinderen en emoties. Lizette werd zich daar bewust van het belang van het laten zien van gezond omgaan met je emoties en daar open over zijn, omdat kinderen leren door te kijken naar volwassenen, dus ook naar haar als leerkracht. Ze werd zich bewust van het feit dat een lesje geven over emoties niet voldoende is; de echte impact komt voort uit wat zei als leerkracht laat zien.

Conclusie

De boodschap aan collega leerkrachten is duidelijk: jouw emoties mogen er zijn en hoeven niet weggestopt te worden. Laat de kinderen in je klas zien hoe je op een gezonde manier met emoties omgaat, want jouw voorbeeld heeft meer impact dan welk lesje dan ook.

Samen grip op emoties – dé emotietoolbox voor het onderwijs