Enkele jaren geleden ontving ik een telefoontje van de juf van mijn zoon over een incident op school. Mijn zoon zou zich misdragen hebben. De schok was voelbaar. Wat zouden anderen denken, vooral gezien mijn beroep als kindercoach? Angst en schaamte overvielen me. In mijn streven om te laten zien dat ik een goede moeder was, confronteerde ik mijn zoon op een autoritaire toon, zonder naar zijn kant van het verhaal te luisteren.

het verlies van verbinding

Mijn zoon reageerde met verwarring en tranen en trok zich terug zodra we thuis waren. En het besef drong tot me door: ik had de verbinding verloren. Ik had nagelaten te luisteren naar zijn kant van het verhaal, wat de essentie is van verbinding. Ik voelde me enorm schuldig. Hoe kon ik hem beschuldigen op basis van het verhaal van één kant? Begrijp me niet verkeerd; ik heb grote waardering voor het werk van juffen en meesters. Ik geloof oprecht dat juf mij met de beste bedoeling haar kant van het verhaal had verteld. En dat daar vast ook een kern van waarheid in zou zitten.

verbinding boven alles

Wat ik in dat pijnlijke moment leerde, was dat ongeacht de situatie, mijn kind altijd verdient dat ik als moeder in verbinding blijf. Dat ik op z’n minst naar zijn verhaal luister. Het openstellen voor zijn verhaal creëert ruimte voor wederzijds begrip en eerlijkheid. In plaats van te oordelen, kan ik beter vragen stellen en echt luisteren. Alleen dan kunnen we samen groeien.

conclusie

Verbinding is niet alleen een wenselijke eigenschap, maar een noodzakelijke kracht in het ouderschap. Het is de brug die gebouwd moet worden, zelfs in moeilijke momenten. Mijn ervaring herinnert me er dagelijks aan dat open communicatie en luisteren naar mijn kinderen de sleutel zijn tot het behoud van die onvervangbare verbinding. Wees open, luister, en blijf altijd in verbinding. Dat is niet hetzelfde als gedrag van je kind goedpraten of goedkeuren!

Emotiecoaching – met vertrouwen het systeem coachen rondom emoties